Majom leszel a kávétól?

 2013.05.07. 15:21

Van pár dolog, amit egyikünk sem akar. Nem akarunk fekete arccal feltámadni, nem akarjuk, hogy utódaink majmokká váljanak, nem akarunk terméketlenné válni, és nem akarjuk, hogy kivágják a nyelvünket.

Pedig voltak idők, amikor a kávéivás ezeket a fenyegetéseket vonta maga után. Nyelvkivágással azokat büntették a törökök a 16. század végén, akiket tiltott kávéfogyasztáson kaptak, ugyanebben ez időben hirdették a török papok, hogy a kávéivók fekete arccal fognak kikelni sírjukból.

kavevampir1.jpg

Ez nem azt jelenti, hogy a muszlim világban folyamatosan tiltva volt a koffein, csak azt, hogy időnként bedühödtek rá. Azt pedig, hogy a kávé olyan genetikai módosulásokat okoz az emberi szervezetben (persze ezt nem pont így fogalmazták meg), hogy az utódok majmok lesznek, a 17. századi, felháborodott angol hölgyek kiáltották ki, ugyanis kiakadtak azon, hogy férjeik a kávéházakban töltik az időt. A vádirathoz még hozzácsatolták azt is, hogy a férjek terméketlenek és gyengék lesznek a fekete italtól. (Persze a baj nyilván nem a kávéval volt, hanem azzal hogy közben szerencsejátékokat űztek, talán legurult egy-két korsó ez-meg-az is, és addig sem kellett otthon lenni az 5 gyerekkel, meg az asszonnyal. A kávéházakban akkoriban vágni lehetett a füstöt, a dohányfüst meg nem a potencianövelő hatásáról ismert.)

Mindez annak apropóján jutott eszünkbe, hogy Máté barista tanfolyamon vett részt, amelyről a videót tegnap posztoltuk ki, itt nézhetitek meg. Hosszú út vezetett a nyelvkivágástól a kávéfőzés professzionális és művészi fokra fejlesztéséig, ahol a barista odafigyel a gőznyomásra, a darálás finomságára, szemcseméretre, a terroirra. Majd végül lazán felskicceli a Feszty-körképet a Latte habjába.

koponya.jpg

Egyébként a kávé bejövetele sem volt olyan egyszerű Európába. Először tiltották a katolikus papok, mert ez a Sátán itala. Aztán VIII. Kelemen pápa rájött, hogy "Ez az ördög itala annyira jó… hogy inkább csőbe kellene húznunk és meg kellene őt keresztelnünk." Persze lehet, hogy nem a kávé íze tetszett meg neki hirtelen, hanem valaki megsúgta neki, hogy a kávébehozatalból és kereskedelmből szép kis summa csurranhat-cseppenhet. Nektek mi a véleményetek?

Kép forrása: http://shewalkssoftly.com/

Címkék: kávé barista tanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://alommelo.blog.hu/api/trackback/id/tr985286351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása